Selasa, 25 Oktober 2016

Salam 2016

Salam semua;

Lama tak blog... harap semua sihat walafiat... Mama tahun ini ingin dan sedang cuba untuk bertambah sihat.. Maksudnya nak sihat lah... ha ha ha...

Ahad, 13 Januari 2013

Salam semua;

Mama Tujuh Puteri nak buat business. Seperti dari perkataan tu BUSINESS ... nak busy busy ... nak sibuk sibuk.. (Dalam hati.. macamlah tak sibuk anak dah 7 ni dah)...

Nak buat business dan menyibukkan diri dengan buat bunga telur..

Bunga telur exclusive seperti kata sifu Mama ni .. Kak Krie tu.. Bila lihat bunga-bunga yang dibuat oleh beliau... Jatuh hati sangat-sangat... Oleh itu minta lah sesiapa nak order boleh order lah dengan Mama Tujuh Puteri... orang panggil K Ros..

Sebelum K Ros tunjuk gambar2 bunga telur yang nak dijual, mohon sokongan dari semua kawan2 dan yang belum jadi kawan dan yang akan jadi kawan. Sebagai permulaan bunga Bunga telur adalah dari Bunga DIP yang beraneka warna.

OK, What say you? (ini adalah kata2 dari cerita Lord Of the Rings... he he he.. Mama adalah peminat setia)

Selasa, 21 Jun 2011

Lama nye tak tengok blog ni ..

Hello kawan-kawan dan sanak-saudara yang mengikuti blog ini..

Mohon maaf, lama tak isi apa-apa yang baru. Itu lah , nak kata sibuk sangat di pejabat. Tak jugak, banyak masalah peribadi, pun tak jugak.. Agak normal kegiatan sehari-hari... tapi blog tak isi jugak.. he he he..

Anyway , yang terbaru sekarang ni.. Mama tujuhputeri join main netball!!! Bola jaring!!! Dulu kat Sekolah Seri Puteri, wakil rumah kuning... yessss  ingat lagi... tapi badan dah 3 kali lebih besar dari form 5 tu.. jadi tak ada jersy untuk mama ni.. hu hu hu... Kena cari baju sendiri sebab nak main jugak dalam team CIIS1.. Hidup PSMB! Hidup PSMB!!

Selasa, 21 Disember 2010

Resepi Piza K Ros

Hari ni K Ros teringin nak bagi semua peminat blog K Ros ni (sedang perasanlah ni) resepi Piza yang K Ros buat untuk anak-anak kat rumah tu. Cubalah sedap ke tidak...

Adunan ini boleh dapat 2 keping roti piza sederhana atau 1 keping besar punyeee..

Doh Piza
2 cawan tepung gandum ( diayak dulu, takut tepung lama dah beli tapi tak buat apa-apa mungkin dah ada ulat tepung hidup dalam tepung tu.. warnanya putih, macam warna tepung. dia dua tergolek-golek dalam tepung yang kita simpan dalam bekas tapewe tu... )
1/2 cawan air (air paip pun boleh, asal air mutlak , air laut jangan guna ye..)
1 packet ibu roti (8 gram)
1 biji telur sedang (saiz B)
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil gula
1/4 cawan mentega (tiada garam)

Cara:

1. Tepung digaul dengan ibu roti, gaul rata-rata.
2. Masukkan mentega yang telah lembut dan dipotong dadu. Gaul.
3. Air dicampurkan gula dan garam dan dikacau hingga larut. Jangan masukkan dalam adunan lagi.
4. Masukkan telur yang telah dikacau , tidak perlu lama-lama kedalam adunan. Gaul.
5. Masukkan air tadi sedikit-sedikit sehingga habis. Uli adunan lebih kurang 10 min.
6. Biarkan adunan pada suhu bilik selama 30 hingga 45 min. Bergantung pada suhu dapur. Kalau dapur tu ada aircon... err kena ambil masa 1 jam kot kah kah.. ini tak pernah cuba. Tapi kalau dapur tu kering atau panas (jika tinggal di Timur tengah, adunan akan jadi kering ), tutup adunan dengan kain bersih tapi lembab agar adunan tidak kering (adunan dalam mangkuk baru tutup dgn kain).
7. Ok, bila adunan dah kembang 2 kali ganda, dah ok lah tu.. tumbuk adunan tu biar angin dia keluar.. Betul tumbuk, tapi jangan kuat sangat nanti pecah mangkuk kaca tu. Uli lebih kurang 1 minit je.. lepas tu, adunan di bahagikan 2. Tebarkan adunan menjadi bulat.
8. Gunakan loyang piza (kalau tak ada gunakan tutup periuk), taburkan sedikti tepung pada loyang agar tidak melekat dan letakkan adunan tadi atas loyang ini. Tekan dan tebarkan lagi mengikut saiz yang kita mahukan. Hati-hati jangan sampai berlubang.
9. Biarkan 10 min sebelum disapukan sos dan topping.


Sos Piza

Buatlah sos ini , semasa menunggu doh pizza tu sedang mengembang.


200 gram daging cincang (atau ayam, kalau tak makan daging dan ayam, abaikan aje, gunakan pes tomato saja).
1 tin kecil pes tomato (kalau tin besar , gunakan separuh aje.. K Ros suka Brand DuChef )
2 ulas bawang putih
1 sudu kecil oreganu dan basil
garam dan gula secukup rasa.

Cara masak Sos

Sangan daging hingga habis airnya dalam periuk (jangan lupa hidupkan api ... he he he). Masukkan pes tomato dan bawang putih yang telah dititik. Masukkan rempah, garam dan gula. Masak hingga mendidih. Setelah mendidih, kecilkan api (simmer) selama 20 -30 min. Jangan lupa di 'uderk' sos ini, kalau tidak nanti melekat pada dasar periuk. Ok, dah faham maksud 'uderk', ini bahasa Jerman untuk kacau sos...

Topping Piza

Bawang besar, lobak merah, cili benggala, tomato, cendawan dan belbagai sayuran lain. Masukkan juga udang ke, sotong ke kalau nak jadikan seafood piza, Terpulang kepada keinginan tukang masak. Jangan lupa keju, keju Modzarella atau Cheddar. Kalau modzarella ni, kalau selepas masak, bila telah di potong piza tu, boleh berantai-rantai piza tu... Tapi Cheddar lebih lemak dan sedap.. So bolehlah campur dua-dua kalau nak.

So boleh cuba. Lepas sapukan sos dan letakkan topping, bakar lebih kurang 20-30 min. Kalau warna keju dah bertukar jadi kuning perang tu, tandanya dah masak..

Eee.. sedap.. rasanya nak buatlah weekend ni. Sebenarnya resepi ini mudah aje, cuma ceritanya aje panjang... So jangan malu-malu nak cuba.. Kalau nak berkat lagi, lepas buat bagi K Ros sebarang keping 2 Piza tu...  he he he pengeras.. paling kurang pun doakan K Ros sekeluarga selamat dunia dan akhirat. Ameen.

Trusting Allah

If the servant of Allaah knows that he cannot escape nor change the plan of Allaah, he will commit all his affairs to Allaah and throw himself between His hands as a humble servant throws himself between the hands of a mighty king who has authority over him- and indeed the servant has no power of his own.
When the servant knows all that, he will be relieved from all distress and sadness and will pass the burden to Allaah who does not get tired. Allaah will carry them, and show him kindness and mercy without any tiredness. The servant has paid attention to Allaah alone and Allaah paid attention to the needs and benefits of his life and emptied his heart from them, and, as a result, his life will be good and his heart will be happy.

The sweetness of trusting in Allaah
Taken from Al – Fawaa’id’ by Imam Ibn al-Qayyim rahimahullaah

I received this from Umm Irfan. Thanks to her and may Allah blessed her always.

Rabu, 15 Disember 2010

Doa Rajin Solat

Terima kasih kepada Wan Rosni kerana hantar email kepada semua orang di pejabat. Marilah kita sama-sama amalkan.

How to make your children pray on their own without a reminder or a quarrel..... ......... ......
How to make your children pray on their own without quarrel or a reminder:

 
Forward from one of the sisters on:

 


My Daughter was 12 years old and prayer was like heavy burden on her , So I told her to pray one day and I monitored her. She took the carpet  and threw it  on the ground. I asked her have you prayed - she said yes - Believe me, without feeling I slapped her face  - I know I made a mistake.    The situation has troubled me and I cried and I repent to God to forgive me   The slap, the talk , the reminders did not benefit with my child.    

 


One day A friend told me told me story.  She went to one of her friends for a visit. Her friend was not that of a religious person, but when the Adhan prayer was called, her children rushed for prayers without reminders or quarrel.     I said to her how does your children pray on themselves without quarrel or a reminder? !!!!!  -   She said I have nothing to tell you, but before I got married I supplicate  this Dua and until today .
   
After she advised me the supplication Dua – I began to recite it in every Sujud in my  prayers before Tasleem and anytime I could .     My Sisters and Brothers  since I began to recite the supplication Dua my daughter is now the first to prayer without reminders or quarrels . She got up in Fajr prayers without any  alarms.  And all her brothers are now eager in praying without any difficulties.     Even my mother visited me once and went to sleep and I have to draw the attention to my daughter to wake us up.     

 
 
  

I know You are now eager to know this Supplication Dua ..  
The Supplication is in the Surae Ibrahim(14), ayah # 40   
سُوۡرَةُ إبراهیم 
 And Supplication is ... 

 
رَبِّ ٱجۡعَلۡنِى مُقِيمَ ٱلصَّلَوٰةِ وَمِن ذُرِّيَّتِى‌ۚ رَبَّنَا وَتَقَبَّلۡ دُعَآءِ (٤٠)
   

 14:40] O my Lord! make me one who establishes regular Prayer, and also (raise such) among my offspring  O our Lord! and accept Thou my Prayer.
  
    
"Rabbi-Ajal' ni muqeema salaati, wa min Dhurriyyati, rabbana wataqabbal duaa"

Start today, do not wait until you get married and until you have kids-"prevention is better then cure"


Saying of Imam Ali (a.s.) "Best deed of a man is to forgive and forget."
O my Allah, the honour of being Your servant is sufficient.
I am proud of the fact that You are my Lord.
You are just as I want, so make me just as You like me to be.

Khamis, 18 November 2010

Pokok semalu

video
Suhailah, anak mama yang ke 6. Suka ambil video dengan handphone mama. Mama pun terpesona melihat video yang diambil. Kali ini video pokok semalu, dia panggil pokok malu-malu...