Selasa, 21 Disember 2010

Resepi Piza K Ros

Hari ni K Ros teringin nak bagi semua peminat blog K Ros ni (sedang perasanlah ni) resepi Piza yang K Ros buat untuk anak-anak kat rumah tu. Cubalah sedap ke tidak...

Adunan ini boleh dapat 2 keping roti piza sederhana atau 1 keping besar punyeee..

Doh Piza
2 cawan tepung gandum ( diayak dulu, takut tepung lama dah beli tapi tak buat apa-apa mungkin dah ada ulat tepung hidup dalam tepung tu.. warnanya putih, macam warna tepung. dia dua tergolek-golek dalam tepung yang kita simpan dalam bekas tapewe tu... )
1/2 cawan air (air paip pun boleh, asal air mutlak , air laut jangan guna ye..)
1 packet ibu roti (8 gram)
1 biji telur sedang (saiz B)
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil gula
1/4 cawan mentega (tiada garam)

Cara:

1. Tepung digaul dengan ibu roti, gaul rata-rata.
2. Masukkan mentega yang telah lembut dan dipotong dadu. Gaul.
3. Air dicampurkan gula dan garam dan dikacau hingga larut. Jangan masukkan dalam adunan lagi.
4. Masukkan telur yang telah dikacau , tidak perlu lama-lama kedalam adunan. Gaul.
5. Masukkan air tadi sedikit-sedikit sehingga habis. Uli adunan lebih kurang 10 min.
6. Biarkan adunan pada suhu bilik selama 30 hingga 45 min. Bergantung pada suhu dapur. Kalau dapur tu ada aircon... err kena ambil masa 1 jam kot kah kah.. ini tak pernah cuba. Tapi kalau dapur tu kering atau panas (jika tinggal di Timur tengah, adunan akan jadi kering ), tutup adunan dengan kain bersih tapi lembab agar adunan tidak kering (adunan dalam mangkuk baru tutup dgn kain).
7. Ok, bila adunan dah kembang 2 kali ganda, dah ok lah tu.. tumbuk adunan tu biar angin dia keluar.. Betul tumbuk, tapi jangan kuat sangat nanti pecah mangkuk kaca tu. Uli lebih kurang 1 minit je.. lepas tu, adunan di bahagikan 2. Tebarkan adunan menjadi bulat.
8. Gunakan loyang piza (kalau tak ada gunakan tutup periuk), taburkan sedikti tepung pada loyang agar tidak melekat dan letakkan adunan tadi atas loyang ini. Tekan dan tebarkan lagi mengikut saiz yang kita mahukan. Hati-hati jangan sampai berlubang.
9. Biarkan 10 min sebelum disapukan sos dan topping.


Sos Piza

Buatlah sos ini , semasa menunggu doh pizza tu sedang mengembang.


200 gram daging cincang (atau ayam, kalau tak makan daging dan ayam, abaikan aje, gunakan pes tomato saja).
1 tin kecil pes tomato (kalau tin besar , gunakan separuh aje.. K Ros suka Brand DuChef )
2 ulas bawang putih
1 sudu kecil oreganu dan basil
garam dan gula secukup rasa.

Cara masak Sos

Sangan daging hingga habis airnya dalam periuk (jangan lupa hidupkan api ... he he he). Masukkan pes tomato dan bawang putih yang telah dititik. Masukkan rempah, garam dan gula. Masak hingga mendidih. Setelah mendidih, kecilkan api (simmer) selama 20 -30 min. Jangan lupa di 'uderk' sos ini, kalau tidak nanti melekat pada dasar periuk. Ok, dah faham maksud 'uderk', ini bahasa Jerman untuk kacau sos...

Topping Piza

Bawang besar, lobak merah, cili benggala, tomato, cendawan dan belbagai sayuran lain. Masukkan juga udang ke, sotong ke kalau nak jadikan seafood piza, Terpulang kepada keinginan tukang masak. Jangan lupa keju, keju Modzarella atau Cheddar. Kalau modzarella ni, kalau selepas masak, bila telah di potong piza tu, boleh berantai-rantai piza tu... Tapi Cheddar lebih lemak dan sedap.. So bolehlah campur dua-dua kalau nak.

So boleh cuba. Lepas sapukan sos dan letakkan topping, bakar lebih kurang 20-30 min. Kalau warna keju dah bertukar jadi kuning perang tu, tandanya dah masak..

Eee.. sedap.. rasanya nak buatlah weekend ni. Sebenarnya resepi ini mudah aje, cuma ceritanya aje panjang... So jangan malu-malu nak cuba.. Kalau nak berkat lagi, lepas buat bagi K Ros sebarang keping 2 Piza tu...  he he he pengeras.. paling kurang pun doakan K Ros sekeluarga selamat dunia dan akhirat. Ameen.

Trusting Allah

If the servant of Allaah knows that he cannot escape nor change the plan of Allaah, he will commit all his affairs to Allaah and throw himself between His hands as a humble servant throws himself between the hands of a mighty king who has authority over him- and indeed the servant has no power of his own.
When the servant knows all that, he will be relieved from all distress and sadness and will pass the burden to Allaah who does not get tired. Allaah will carry them, and show him kindness and mercy without any tiredness. The servant has paid attention to Allaah alone and Allaah paid attention to the needs and benefits of his life and emptied his heart from them, and, as a result, his life will be good and his heart will be happy.

The sweetness of trusting in Allaah
Taken from Al – Fawaa’id’ by Imam Ibn al-Qayyim rahimahullaah

I received this from Umm Irfan. Thanks to her and may Allah blessed her always.

Rabu, 15 Disember 2010

Doa Rajin Solat

Terima kasih kepada Wan Rosni kerana hantar email kepada semua orang di pejabat. Marilah kita sama-sama amalkan.

How to make your children pray on their own without a reminder or a quarrel..... ......... ......
How to make your children pray on their own without quarrel or a reminder:

 
Forward from one of the sisters on:

 


My Daughter was 12 years old and prayer was like heavy burden on her , So I told her to pray one day and I monitored her. She took the carpet  and threw it  on the ground. I asked her have you prayed - she said yes - Believe me, without feeling I slapped her face  - I know I made a mistake.    The situation has troubled me and I cried and I repent to God to forgive me   The slap, the talk , the reminders did not benefit with my child.    

 


One day A friend told me told me story.  She went to one of her friends for a visit. Her friend was not that of a religious person, but when the Adhan prayer was called, her children rushed for prayers without reminders or quarrel.     I said to her how does your children pray on themselves without quarrel or a reminder? !!!!!  -   She said I have nothing to tell you, but before I got married I supplicate  this Dua and until today .
   
After she advised me the supplication Dua – I began to recite it in every Sujud in my  prayers before Tasleem and anytime I could .     My Sisters and Brothers  since I began to recite the supplication Dua my daughter is now the first to prayer without reminders or quarrels . She got up in Fajr prayers without any  alarms.  And all her brothers are now eager in praying without any difficulties.     Even my mother visited me once and went to sleep and I have to draw the attention to my daughter to wake us up.     

 
 
  

I know You are now eager to know this Supplication Dua ..  
The Supplication is in the Surae Ibrahim(14), ayah # 40   
سُوۡرَةُ إبراهیم 
 And Supplication is ... 

 
رَبِّ ٱجۡعَلۡنِى مُقِيمَ ٱلصَّلَوٰةِ وَمِن ذُرِّيَّتِى‌ۚ رَبَّنَا وَتَقَبَّلۡ دُعَآءِ (٤٠)
   

 14:40] O my Lord! make me one who establishes regular Prayer, and also (raise such) among my offspring  O our Lord! and accept Thou my Prayer.
  
    
"Rabbi-Ajal' ni muqeema salaati, wa min Dhurriyyati, rabbana wataqabbal duaa"

Start today, do not wait until you get married and until you have kids-"prevention is better then cure"


Saying of Imam Ali (a.s.) "Best deed of a man is to forgive and forget."
O my Allah, the honour of being Your servant is sufficient.
I am proud of the fact that You are my Lord.
You are just as I want, so make me just as You like me to be.

Khamis, 18 November 2010

Pokok semalu

video
Suhailah, anak mama yang ke 6. Suka ambil video dengan handphone mama. Mama pun terpesona melihat video yang diambil. Kali ini video pokok semalu, dia panggil pokok malu-malu...

Raya Aidil Adha

Raya Aidil Adha disambut dengan sederhana. Mama Adillia bersama anak-anak pergi ke rumah Wak Neng di Kampung Lombong untuk menyambut Raya Aidil Adha. Ayah Adillia keje... so rasa tak seronok beraya di rumah macam tak complete. Atuk Adillia dan Bibik Linda pun pergi ke rumah Wak Neng. So first time sejak berkahwin ni, Raya Aidil Adha dirayakan di rumah Wak Neng.
Wak Neng memang best, masakannya lagi best. Lontong dan rendang ayam menaikkan selera betul. Hadi dan Mizon menjadi pelayan nombor satu. Semuga Allah merahmati keluarga Wak Neng dan Wak Ranu. Amin.

Rabu, 29 September 2010

Time to think and say thanks.

Saya terima email ini kawan sekolah dulu...

"BISMILLAHIRROHMANIRROHIIM
 

Our heart beats around 100,00 times every day.
Our blood is on a 60,000-mile journey.
Our eyes can distinguish up to one million color surfaces and take in more information than the largest telescope known to man.
Our lungs inhale over two million liters of air every day, without even thinking. They are large enough to cover a tennis court.
Our hearing is so sensitive it can distinguish between hundreds of thousands of different sounds.
Our sense of touch is more refined than any device ever created.
Our brain is more complex than the most powerful computer and has over 100 billion nerve cells.


We give birth to 100 billion red cells every day.
When we touch something, we send a message to our brain at 124 mph.
We have over 600 muscles.
We exercise at least 30 muscles when we smile.
We are about 70 percent water.
We make one liter of saliva a day.
Our nose is our personal air-conditioning system: It warms cold air, cools hot air and filters impurities.
In one square inch of our hand we have nine feet of blood vessels, 600 pain sensors, 9000 nerve endings, 36 heat sensors and 75 pressure sensors.
We have copper, zinc, cobalt, calcium, manganese, phosphates, nickel and silicon in our bodies.

DID YOU THANK YOUR CREATOR TODAY? WORSHIP THE CREATOR, NOT HIS CREATIONS."

Rumah untuk di jual

Salam semua; ada kawan nak jual rumah ni...

"Kalau ada sesiapa berminat nak beli rumah area Setia Alam , Double Storey Terrace Intermediate Ayuqaseh,20X70 just completed with CF. Harga RM435,000-00, good location , nearby Setia City Mall yang sedang dlm pembinaan..
  can call me Maria 012-2209974...   P/s:  bole bagi spesel price utk SSP Alumni membe... "

Isnin, 27 September 2010

Hari Ke dua terciptanya satu blog yang bersejarah

ok.. Ini hari kedua blog tujuhputeri ni wujud.. Tak ada pembaca lagi.. tak mengapa. no problem. Semalam terfikir nak masukkan cerita benar yang di lalui oleh Abah. Abah semakin tua, jadi banyak-banyak cerita atau kisah hidup Abah tu tak di kenang atau di catitkan dimana-mana.
Mungkin blog ini akan menjadi tempat yang sesuai untuk menceritakan kisah-kisah abah. Cucu-cucu Abah pasti gembira..

Akhirnya terciptalah blog tujuhputeri

Alhamdullillah.. akhirnya.. akhirnya akhirnya terciptalah blog ini. Nama cari nama blog ini pun pening juga.. fikir punya fikir akhirnya tercetuslah idea, di ilhamkan oleh Tuhan yang Esa.... tujuhputeri. Sempana tujuh puteri yang dianugerahkan dari Allah jua kepadaku, Yana, Wafa, Syeda, Syaza, Suai, Syela dan Lia.